Epiphany » Specials » Mindmappen

De mindmap is een krachtig hulpmiddel voor het geheugen

De mindmap is een krachtig hulpmiddel voor het geheugen We leven anno 2016 in een tijd waar in we dagelijks gebombardeerd worden met ontzettend veel informatie. Niet alleen komt informatie permanent op ons af of zoeken we het op, het zet ons tegelijkertijd aan het denken, omdat we de informatie moeten verwerken. Hierdoor zijn we geneigd constant in ons hoofd te verblijven. Juist het in je hoofd verblijven kost veel energie en kan gevoelens van onrust geven. De gedachte dat je van alles moet onthouden werkt bovendien vaak contraproductief, je vergeet het juist. Gebleken is dat het maken van een mindmap je kan helpen je gedachtestromen te structuren. Het is een manier waarop je uiterst effectief informatie kunt verwerken en ruimte creëert in je hoofd. Hoe werkt dit precies?

Een mindmap geeft je visualisaties weer

We denken aan de hand van visualisaties. Via een mindmap kun je je gedachten visueel inzichtelijk maken, anders dan bijvoorbeeld het werken met lijstjes. Je brengt je gedachten in kaart op een manier die tot jouw verbeelding spreekt en waarbij de mindmap een afspiegeling is van jouw gedachten. Zo structureer je je gedachten. Omdat je je gedachten op persoonlijke wijze tekent, volgens de kaders voor mindmappen, kun je je gedachten loslaten doordat ze op papier staan. Zo hoef je niet langer moeite hoeft te doen om informatie te onthouden, omdat je je de informatie herinnert wanneer het nodig is door het bestuderen van je mindmap.

De hersenen werken niet lineair

Vrijwel iedereen maakt wel eens een lijstje of tabel waarbij je tekst of woorden meestal naast en onder elkaar schrijft of dit nu is om boodschappen te doen of om een hoofdstuk samen te vatten. Mindmappen is ook een vorm van aantekeningen maken, maar dan niet lineair. De reden waarom mindmappen effectiever gebleken is, is omdat dit beter aansluit bij de manier waarop we denken. We denken namelijk in dimensies, kleuren, beelden en vormen en niet in een rechtlijnige structuur. Door de gedachten die we in kaart willen brengen op een speelse en creatieve manier visueel te maken door middel van een mindmap, ben je beter in staat je gedachten te reproduceren, te structuren en inzichtelijk te maken. Het is een unieke methode waarbij beide hersenhelften actief en beter samenwerken dan wanneer één van beide hersenhelften voornamelijk wordt aangesproken, zoals bij het maken van een lijstje.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Een mindmap maakt nieuwe hersenverbindingen aan

De verbeterde samenwerking tussen beiden hersenhelften zorgt ervoor dat er nieuwe hersenverbindingen worden gelegd die bepalen hoe je denkt en welke oplossingen daarbij passen. Hoe vaker je een mindmap maakt, des te meer nieuwe hersenverbindingen zul je aanmaken en steeds een beetje slimmer worden. Hier zit geen limiet aan. Net zo min als dat er een limiet zit aan het aantal gedachten dat je hebt. Hoe we denken is per mens verschillend en de kracht van een mindmap zit hem in het ondersteunen van dit persoonlijke gedachtepatroon. De hersenen kunnen eindeloos nieuwe 'patronen' leggen om materie inzichtelijk te maken en te structureren. De patronen zijn een afspiegeling van je mindmap. Ze slaan iedere keer een nieuwe methode op en leggen op die manier nieuwe connecties.

Welke effecten heeft mindmappen op je brein?

Wie vaker een mindmap maakt, traint zijn hersenen bovendien op verschillende manieren. Enkele hiervan zijn:
 • Dat het gehele brein actief wordt, doordat beide helften beter samenwerken.
 • Het triggert je creativiteit. De hersenen houden van creativiteit, dit wakkert o.a. positieve gevoelens aan en denken in oplossingen.
 • Informatie wordt verwerkt in clusters in het brein, waardoor samenhang tussen materie op ook in clusters wordt opgeslagen. Herinner je je één aspect door te kijken naar je mindmap, dan komt de rest wat daarmee samenhangt als vanzelf naar voren in je geheugen.
 • Het stimuleert visueel denken, het maken van associaties. Niet iedereen maakt gebruik van zijn visueel vermogen. Over visualiseren is bekend dat het je helpt sneller je doelen te bereiken. Vanuit een 'plaatje' heb je zicht op alle aspecten van een onderwerp.
 • Het stelt je in staat vrijuit te denken en van daar uit unieke verbindingen te maken.
 • Het verbetert het zien van verbanden en samenhang tussen ideeën en gedachten.
 • Het bevordert synergie in de hersenen. De intensieve samenwerking van beide hersenhelften levert meer op dan 'trucs' of methoden toe te passen waarbij beide hersenhelften juist afzonderlijk opereren.
De structuur van een mindmap: wees vooral creatief

De structuur van een mindmap: wees vooral creatief

Hoe je een mindmap maakt is iets wat verschilt van persoon tot persoon. Het maken van een mindmap is vooral een subjectief en creatief proces. Wat de een belangrijk, handig of mooi vindt, hoeft niet p…
Mindmapping: maak informatie inzichtelijk door associaties

Mindmapping: maak informatie inzichtelijk door associaties

Het maken van een mindmap is een handig hulpmiddel om grote hoeveelheden informatie overzichtelijk te maken. Je traint je hersenen en het helpt je op een doeltreffende manier informatie te structurere…
Digitale mindmap: een andere invloed op cognitieve functies

Digitale mindmap: een andere invloed op cognitieve functies

Mindmaps maken is een leuke en uiterst nuttige bezigheid waarmee grote hoeveelheden informatie gestructureerd inzichtelijk gemaakt kan worden. De toepassing van mindmaps is ontzettend groot. Zo gebrui…
Gepubliceerd door Epiphany op 18-08-2016, laatst gewijzigd op 19-08-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bildesheim, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.smartreading.nl/portfolio-items/mindmappen/
 • http://snellezenacademie.nl/kennisbank/hersenen/de-hersenen/
 • H. Buskens, Meer inzicht en overzicht met mindmappen, sneller en succesvoller zakendoen, Eburon uitgeverij B.V., 2011.
 • http://www.mindmapping.com/nl/theorie-achter-de-mindmap.php
 • ThinkBuzan.com, Mind mapping: Scientific Research and studies.