Epiphany » Specials » Organisch tuinieren

Een gezonde en niet- schadelijke voedingsbodem voor planten

Een gezonde en niet- schadelijke voedingsbodem voor planten De kwaliteit en ontwikkeling van planten hangt af van de kwaliteit van de tuinaarde of potgrond. Iedere tuinierder, hoe bedreven of ervaren ook, heeft baat bij een gezonde voedingsbodem voor zijn planten. Gezond wil niet alleen zeggen dat het de juiste hoeveelheden bouwstoffen voor je planten bevat door wat je in de grond stopt, maar ook dat de bodem en de daarin levende micro-organismen gezond blijven door er geen stoffen aan toe voegen die slecht zijn voor het bodemleven en het milieu. Organisch tuinieren is gebaseerd op deze principes.

Organisch tuinieren

Organisch wil zeggen dat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke producten, dat wil zeggen producten van menselijke-, dierlijke en plantaardige afkomst. Plantenvoeding is nu eenmaal beter wanneer het geen kunstmatige toevoegingen bevat, omdat veel toevoegingen belastend zijn voor het milieu. Door de bodem waarin planten moeten groeien zelf op organische wijze samen te stellen, voorkom je dat op de lange termijn op grotere schaal het bodemleven verstoord raakt. Het bodemleven is allesbepalend voor de kwaliteit van wat er in leeft. Je voorkomt eveneens dat wateren in de omgeving vervuilen en de lucht bevuilt wordt.

Wat heeft een tuin nodig

Een goede voedingsbodem voor iedere tuin bestaat uit een mengeling van bestanddelen die in evenwicht dienen te zijn met elkaar. Wanneer dat niet het geval is zullen je planten dat laten merken. Planten met bijvoorbeeld gele bladeren, vlekken en futloze takken duidt op een disbalans in de bodem.

De juiste samenstelling

De grond waarin planten moeten groeien bestaat uit potgrond, hummus, aarde met compost of klei. Daarnaast kan de grond ook zanderig zijn. Zand bevat echter geen voeding voor de planten, maar bepaalt de luchtigheid van de bodemstructuur en is daarmee van invloed op het wortelstelsel van planten. De luchtigheid bepaalt de mate waarin de wortels hun weg kunnen vinden door de grond en in welke mate ze water en bouwstoffen kunnen opnemen uit de grond. Is de grond te dicht dan bemoeilijkt dit de groei en bloei mogelijkheden van planten.

Iedere grond dient voldoende bouwstoffen te bevatten en de juiste bodemstructuur te hebben voor de planten die er in staan. Deze bestanddelen moeten de juiste verhouding aan voedingsstoffen bieden voor de planten om te floreren.

Stel zelf je voedingsbodem samen

Organisch tuinieren nodigt bij uitstek uit om zelf een gezonde en voedzame bodem samen te stellen. Natuurlijk kun je ecologische en duurzame producten kopen die organisch tuinieren mogelijk maken, maar waarom zou je niet zelf aan de slag gaan? Zo maak je namelijk eenvoudig je eigen potgrond, met tevens zelfgemaakte compost als bestanddeel. Zo weet je zeker dat je eerlijk en duurzaam bezig bent. De aarde in de tuin en het bodemleven houdt je verder op peil door af en toe bij te voeden met bepaalde keukenafvalproducten die bijzonder nuttig blijken te zijn in de tuin.

Organisch tuinieren is goedkoper

Niet alleen is organisch tuinieren beter voor het milieu, het is in veel gevallen ook een stuk goedkoper dan tuinonderhoud plegen met allerlei middeltjes en goedjes op basis van kunstmatige stoffen die bij veel tuincentra te vinden zijn. Dit kan al gauw in de tientallen euro's lopen afhankelijk van de omvang van de tuin en de hoeveelheid planten die er in staan.
Verbeter je tuinaarde met organisch afval: drie tips

Verbeter je tuinaarde met organisch afval: drie tips

We gooien met zijn allen jaarlijks zo'n 50 kilogram voedselresten weg per persoon. Hiervan is echter een groot deel te gebruiken voor de tuin door het te composteren. Niet iedereen met een tuin kan of…
Zo maak je zelf milieuvriendelijkere potgrond

Zo maak je zelf milieuvriendelijkere potgrond

Potgrond is een belangrijk onderwerp voor iedere tuinier. Zonder potgrond zullen veel planten niet goed kunnen groeien. Er zijn verschillende merken potgrond in de handel met ieder verschillende eigen…
Binnenshuis composteren: compost maken met een wormenbak

Binnenshuis composteren: compost maken met een wormenbak

Compost maken wordt vaak geassocieerd met iets wat je alleen kunt doen als je een tuin of balkon hebt. Met een wormenbak is het mogelijk om ook binnenshuis compost te maken op kleinere schaal, waardoo…
Gepubliceerd door Epiphany op 12-05-2016, laatst gewijzigd op 12-05-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Walkersalmanac, Pixabay
  • http://www.agroservicesinternational.com/Education/Fert1.html
  • http://www.livegreenmagazine.nl/tips-om-je-eigen-tuingrond-te-verbeteren/
  • http://www.gardenista.com/posts/diy-5-ideas-to-use-eggshells-in-the-garden-pest-control-mulch-fertilizer
  • http://www.greenplanet.com/great-coffee-great-fertilizer/
  • www.verenigingafvalbedrijven.nl/.../VA_Groene_groei_met_gft_als_ grondstof_juni_2013.pdf‎
  • https://degroenevinger.net/2014/02/08/lusten-planten-koffie/
  • http://www.rhp.nl/nl/consumer/potgrond/1288962762/Waaruit-bestaat-potgrond/
  • https://www.nudge.nl/projects/maak-je-eigen-potgrond/
  • http://www.veenweiden.nl/wp-content/uploads/2012/06/Artikel-Veenweiden-en-klimaat.pdf
  • https://www.milieucentraal.nl/wonen/tuinieren/tuinonderhoud/goede-bemesting/
  • https://www.sciencenews.org/article/fertilizer-produces-far-more-greenhouse-gas-expected
  • http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_een_wormenbak_maken.htm
  • http://balkonton.nl/compostwormen-vangen/http://
  • www.tuinadvies.nl/artikels/wormenbak_composteertips_en_onderhoud.htm